Electroluxov priročnik za nakup parne pečice


8. april 2022

Pečice spadajo v osnovno opremo vsake kuhinje, zato se je pred nakupov priporočljivo pozanimati o celotni izbiri, ki jo trg ponuja. Delimo jih namreč na vgradne ali prostostoječe, ločimo jih tudi po znamkah, modelih, funkcijah, dodatkih, načinih čiščenja, prostorninah, barvah, dimenzijah ter navsezadnje tudi po tipu, torej na klasične in parne. In v tem zapisu se bomo osredotočili na slednje.

Parne pečice zadnja leta pridobivajo na priljubljenosti, saj trg ponuja vedno več različic parnih pečic, ki se ločijo po količini pare, ki jo lahko dovajajo ob pripravi hrane ter na kak način. Nekoč smo lahko kupili samo en tip parne pečice, ki je imel določeno (omejeno) število funkcij in se je povprečni kuhar lahko takoj odločil, ali jo potrebuje ali ne, glede na njegov stil kuhanja. Danes pa je stvar nekoliko kompleksnejša. Na voljo je namreč več tipov parnih pečic, ki imajo več različnih funkcij, prav tako pa se funkcije različnih tipov parnih pečic med seboj prepletajo, zato vam bomo na enostaven način razložili, katera parna pečica je najbolj primerna za kateri tip hrane/kuhanja, vi pa boste lahko enostavneje in hitreje ugotovili, katera je najbolj primerna za vas. Spodaj lahko vidite tudi razliko pri peki istega tipa hrane z navadno pečico ter s parno pečico.

*Opomba: ne glede na tip parne pečice, ki je opisan spodaj, pa lahko te pečice še vedno uporabljate na klasičen način brez pare.

Electroluxove parne pečice se delijo na štiri serije:
- serija 600 - SteamBake
- serija 700 - SteamCrisp
- serija 800 - SteamBoost
- serija 900 - SteamPro

 

~ SteamBake ~


Kako deluje?

Parne pečice iz serije SteamBake spadajo med najbolj osnovne parne pečice, ki jih ponuja Electrolux. Gre namreč za pečico, pri kateri je para samo kot dodatek v prvem delu priprave hrane. Vodo namreč vlijete na dno pečice, kjer je posebej prilagojeno poglobljeno dno, pod katerim je grelec, ki vodo segreje in poskrbi, da pečica paro porazdeli enakomerno po celi pečici. Za natančnejšo peko si lahko pomagate s sondo za temperaturo.

Za kakšno hrano je primerna?
Parna pečica serije SteamBake je primerna za vas, če ste ljubitelj peke peciv iz kvašenega testa (rogljički, navihančki ...), prav tako pa je primerna tudi za pripravo slastnih mafinov, odličnih pit, pečenih piščancev, lazanj ter rib. Zaradi dodatka vlage v prvem delu peke pečica omogoči, da lahko testo polno vzhaja, kar hrani zagotavlja okusno sredico, ko pa vode zmanjka in para izhlapi, pa suha vročina ustvari bogato in bleščečo skorjo.

Kako jo čistimo?
Parne pečice SteamBake imajo za čiščenje vgrajeno funkcijo pirolize, pri kateri pečica s pomočjo visoke temperature ostanke hrane in maščobe spremeni v pepel. V zahvalo pirolizi ne boste več rabili na kolenih drgniti pečice ure in ure. Prepustite, da se pečica očisti sama. Če vas zanima več o pirolizi, smo za vas že napisali en članek, najdete pa ga lahko TUKAJ

 ~ SteamCrisp ~


Kako deluje?
Parne pečice iz serije SteamCrisp so že bolj napredne parne pečice, saj imajo vgrajen poseben prostor, v katerega nalijete vodo, ta pa bo poskrbela za zadostno količino pare, ki bo pomagala pri peki vseh vrst jedi. Za izboljšanje okusa jedi je na voljo nabor kombinacij nastavitev toplote in ravni pare od 25-80 %. Dodatek pare bo pomagal tudi, da boste lahko pekli na nižji temperaturi, da se hrana nežno speče, okusi in hranila pa se bolje ohranijo. Za natančnejšo peko si lahko pomagate s sondo za temperaturo.

Za kakšno hrano je primerna?
Parna pečica serije SteamCrisp je primerna za vas, če ste ljubitelj jedi s sočno notranjostjo in hrustljavo zunanjostjo, pri tem imamo v mislih pečene piščance ali purane, prav ta pa je primerna tudi za pripravo enolončnic. Zaradi dodatka vlage v prvem delu peke pečica omogoči, da lahko testo polno vzhaja, kar hrani zagotavlja okusno sredico, ko pa vode zmanjka in para izhlapi, pa suha vročina ustvari bogato in bleščečo skorjo.

Kako jo čistimo?
Enako kot pri parnih pečicah SteamBake, imajo tudi pečice iz serije SteamCrisp za čiščenje vgrajeno funkcijo pirolize, pri kateri pečica s pomočjo visoke temperature ostanke hrane in maščobe spremeni v pepel. Nič več težavnega drgnjenja pečic, prepustite čiščenje pečici. Kot že omenjeno zgoraj, če vas zanima več o pirolizi, si lahko preberete TUKAJ.

~ SteamBoost ~


Kako deluje?
Parne pečice iz serije SteamBoost spadajo že med prave parne pečice s polno, torej 100-odstotno paro za kuhanje rib in zelenjave v sopari. Pri teh pečicah je posoda za vodo precej večja kot pri zgoraj omenjenih pečicah serije SteamCrisp, saj pečica za kuhanje v 100-odstotni pari potrebuje precej več vode. Da je ugibanje ravni pare stvar preteklosti, poskrbi funkcija Steamify, s pomočjo katere samo izberete temperaturo in način kuhanja, za vse ostalo bo poskrbela pečica sama. Pri teh pečicah obstajajo štirje nivoji pare: nizka, srednja, visoka in polna para. Te pečice prav tako nimajo več možnosti čiščenja s pirolizo, ampak nastopi funkcija parnega čiščenja, ki jo bomo opisali spodaj. Za še natančnejšo peko si lahko pomagate tudi s sondo za temperaturo.

Za kakšno hrano je primerna?
Parna pečica serije SteamBoost je glede na raven pare sposobna do popolnosti pripraviti več različnih tipov hrane. Kot že omenjeno zgoraj, obstajajo pri teh parnih pečicah štiri ravni pare, s pomočjo katerih si lahko pomagate do popolnih jedi, ne glede na to, kaj pečete ali kuhate. Te pečice so primerne za pripravo vseh vrst jedi, od buhtljev, pic, rulad, piškotov, riža, rib, testenin ali zelenjave. Ob nakupu boste zraven pečice dobili tudi priročnih, s pomočjo katerega si lahko za lažji občutek pomagate z informacijami, s katero funkcijo, vrsto posode, na katerih vodilih in na kateri temperaturi se kako dolgo peče katera izmed jedi. 
- nizka raven - primerna za pripravo nežnih zrezkov in hrustljavega kruha
- srednja raven - najbolj primerna za priravo obar, enolončnic in gratiniranih jedi
- visoka raven - primerno za pripravo krem, flancatov ali skutinih tort
- polna para - najbolj primerno za pripravo riža, rib ter perutnin

Kako jo čistimo?
Kot že omenjeno zgoraj, parne pečice serije SteamBoost nimajo več čiščnja s funkcijo pirolize, ampak nastopi funkcija parnega čiščenja.

Postopek čiščenja na kratko:
- Pred čiščenjem, enako kot pri pirolizi, odstranite vse pladnje, rešetke in stranske nosilce.
- Nato z mokro krpo obrišite vse notranje površine.
- V meniju izberite funkcijo Steam Cleaning.
- Posodo za vodo napolnite do zgornje oznake.
- Detergent za čiščenje pečice razpršite po notranjosti.
- Vklopite funkcijo Steam Cleaning.
- Pečici pustite, da s paro očisti notranjost - prvi cikel traja približno 50 minut.
- Notranjost pečice ponovno obrišite z mokro krpo, pri tem pa pazite na vročo paro, da se ne opečete!
- Pritisnite na OK, da zaženete drugi del cikla čiščenja, ki traja približno 25 minut.
- Notranjost pečice še zadnjič obrišite z mokro in/ali suho krpo.
- Ponovno namestite nazaj vse stranske nosilce, rešetke in pladnje.

Za lažjo predstavo postopka čiščenja s pomočjo pare, si lahko TUKAJ ogledate kratek predstavitveni video.

~ SteamPro ~


Kako deluje?

Parne pečice iz serije SteamPro spadajo v najvišji razred parnih pečic s polno. Pri teh pečicah je posoda za vodo enako velika kot pri pečicah iz serije SteamBoost. K funkciji Steamify je dodana še funkcija Sous-Vide, s katero se bistveno loči od pečic iz serije SteamBoost.

Kaj pomeni Sous-Vide? Ta izraz prihaja iz Francije in pomeni "pod pritiskom". Gre za francosko tehniko kuhanja, kjer hrano vakuumsko zapremo v vrečko, potem pa jo kuhamo v parni kopeli. In ravno ta funkcija poskrbi za ultimativni nadzor temperature, ki je ključnega pomena pri tej tehniki kuhanja. S pomočjo te funkcije bo hrana kuhana v vakuumsko zaprtih vrečkah, ki bodo obogatile arome, medtem ko se bo pri kuhanju s paro ohranilo še več hranil in okusa. Tako boste s paro na enostaven način dosegli rezultate kot jih dosegajo vrhunski kuhanji v najboljših restavracijah. Excusez moi? Tako je, prav ste prebrali.

Za kakšno hrano je primerna?
Parna pečica serije SteamPro je glede na raven pare sposobna do popolnosti pripraviti več različnih tipov hrane. Kot že omenjeno zgoraj pri pečicah serije SteamBoost, obstajajo pri teh parnih pečicah štiri ravni pare, s pomočjo katerih si lahko pomagate do popolnih jedi, ne glede na to, kaj pečete ali kuhate. Te pečice so primerne za pripravo vseh vrst jedi, od buhtljev, pic, rulad, piškotov, riža, rib, testenin ali zelenjave.

Če pa si želite hrano pripraviti s tehniko francoskih chefov, pa lahko z njo pripravite še bolj okusno zelenjavo ali meso, ki ga nato po lastnem okusu lahko popeče tudi na ponvi in mu dodate hrustljavo zunanjost.

Kako jo čistimo?
Parne pečice serije SteamPro čistimo na enak način kot pečice serije SteamBoost, torej s funkcijo parnega čiščenja:
- Pred čiščenjem odstranite vse pladnje, rešetke in stranske nosilce.
- Z mokro krpo obrišete vse notranje površine.
- Posodo za vodo napolnite do zgornje oznake.
- Detergent za čiščenje pečice razpršite po notranjosti.
- V meniju izberite in vklopite funkcijo Steam Cleaning.
- Pečici pustite, da s paro očisti notranjost - prvi cikel traja približno 50 minut.
- Notranjost pečice ponovno obrišite z mokro krpo, pri tem pa pazite na vročo paro, da se ne opečete!
- Pritisnite na OK, da zaženete drugi del cikla čiščenja, ki traja približno 25 minut.
- Notranjost pečice še zadnjič obrišite z mokro in/ali suho krpo.
- Ponovno namestite nazaj vse stranske nosilce, rešetke in pladnje.

Predstavitveni video postopka čiščenja s pomočjo pare, si lahko ogledate TUKAJ.

Upamo, da smo vam s tem zapisom vsaj malo pomagali pri lažjem razumevanju in razlikovanju med različnimi tipi parnih pečic. Če pa imate kakšno dodatno vprašanje, pa nas lahko vedno najdete na naših socialnih omrežjih ali nas kontaktirate na info@jez.si.