Katera posoda je primerna za indukcijske kuhalne plošče?


19. maj 2022

Pri indukcijskih kuhališčih močno elektromagnetno polje zelo hitro ustvari toploto v posodi, zato mora biti uporabljena ustrezna posoda za indukcijo. Najlažja in najbolj gotova pot do kompatibilnosti posod in indukcijske kuhalne plošče je seveda, če se kupi set posode za indukcijo, če pa posodo že imate, pa je potrebno vedeti nekaj osnovnih stvari.

LASTNOSTI, KI JIH MORA IMETI POSODA PRIMERNA ZA INDUKCIJSKE KUHALNE PLOŠČE

Material posode
Pri izbiri posode za indukcijo je potrebno biti pozoren na material posode, saj je od tega odvisno ali bo sploh pravilno delovala indukcija. Plošča ima namreč svojo specifiko in lahko se zgodi, da indukcijska plošča sploh ne bo zaznala posode.

Ustrezen material: lito železo, jeklo, emajlirano jeklo, nerjavno jeklo, večplastno dno (označeno kot ustrezno s strani proizvajalca).
Neustrezen material: aluminij, baker, medenina, steklo, keramika, porcelan.

Dimenzije posode
Indukcijske kuhalne plošče se do določene mere samodejno prilagajajo velikosti dna posode. Učinkovitost kuhališča je povezana s premerom posode. Posoda z manjšim premerom od najmanjšega sprejme le del moči, ki jo ustvari kuhališče, zato bo trajalo dlje časa da bo voda zavrela ali pa kuhalna plošča posode sploh ne bo zaznala. Preverite v navodilih izdelka, kolikšen je najmanjši in kolikšen največji premer posode za določen model indukcijske kuhalne plošče.

Dno posode 
Dno posode mora biti čim bolj debelo in ravno.

Teža posode
Eden izmed ključnih faktorjev pri izbiri posode za indukcijo je tudi teža same posode. Če ima posoda premajhno maso, lahko pride do dveh težav:
- Magnetna prevodnost je premajna, zato določene posode nekatera kuhališča ne zaznajo.
- Indukcija posodo zazna, ampak hrano na večji moči mnogo prej zažge kot bi se to zgodilo v bolj kakovostni posodi za indukcijo.

KAKO LAHKO SAMI HITRO UGOTOVITE ALI JE POSODA PRIMERNA ZA INDUKCIJSKE PLOŠČE?

Oznaka za indukcijo na posodi
Ker ni vsaka indukcijska plošča kompatibilna z vsako posodo, preverite, če je na posodi ustrezna oznaka. Ta namreč nedvoumno pove, da je posoda primerna za kuhanje na indukcijskih kuhalnih ploščah.

 

Magnet se prime na posodo 
Če se odločate za nakup indukcijske plošče in še vedno ne veste ali je vaša posoda primerna, lahko njeno primernost ugotovite tudi z enostavnim trikom. Če se na dno posode prime magnet je posoda primerna, če pa se magnet ne prime pa posoda za indukcijo ni primerna. Ampak kot že omenjeno zgoraj, je potrebno paziti tudi na samo težo posode.

Voda v posodi hitro zavre
Postavite posodo z vodo na vaše kuhališče in nastavite na najvišjo stopnjo kuhanja. Če je kuhalna plošča zaznala posodo, bi morala voda povreti zelo hitro. Čas segrevanja 1 litra vode na približno 100 °C naj bi bil okoli 3-4 minute.

Upamo, da smo vam pomagali pri razumevanju delovanja indukcijskih kuhalnih plošč in da pri izbiri posod ne bo težav. Če uporabljate isto posodo še od prej, vam bodo zgornji triki pomagali najti ustrezno posodo, sicer pa obstajajo seti posod za indukcijo, ki jih lahko najdete tudi pri nas.