KATERA POSODA JE PRIMERNA ZA INDUKCIJSKE KUHALNE PLOŠČE?

Pri indukcijskih kuhališčih močno elektromagnetno polje zelo hitro ustvari toploto v posodi, zato je potrebno na indukcijskih kuhališčih uporabljati ustrezno posodo.

 

 

LASTNOSTI, KI JIH MORA IMETI POSODA PRIMERNA ZA INDUKCIJSKE KUHALNE PLOŠČE

Material posode

Pri izbiri posode primerne za indukcijsko kuhalno plošče je potrebno biti pozoren na material posode, saj je od tega odvisno ali bo indukcijska kuhalna plošča sploh zaznala posodo.

Ustrezen material: lito železo, jeklo, emajlirano jeklo, nerjavno jeklo, večplastno dno (označeno kot ustrezno s strani proizvajalca)

Neustrezen material: aluminij, baker, medenina, steklo, keramika, porcelan.

Dimenzije posode

Indukcijske kuhalne plošče se do določene mere samodejno prilagajajo velikosti dna posode. Učinkovitost kuhališča je povezana s premerom posode. Posoda z manjšim premerom od najmanjšega sprejme le del moči, ki jo ustvari kuhališče, zato bo trajalo dlje časa da bo voda zavrela ali pa kuhalna plošča posode sploh ne bo zaznala. Preverite v navodilih izdelka kolikšen je najmanjši in koliko največji premer posode za določen model indukcijske kuhalne plošče.

Dno posode 

Dno posode mora biti čim bolj debelo in ravno.

 

KAKO LAHKO SAMI HITRO UGOTOVITE ALI JE POSODA PRIMERNA ZA INDUKCIJSKO KUHALNO PLOŠČO?

Oznaka za indukcijo na posodi

Preverite, če je na posodi oznaka, ki označuje, da je posoda primerna za kuhanje na indukcijskih kuhalnih ploščah.

 

Magnet se prime na posodo 

Če se odločate za nakup indukcijske kuhalne plošče in še vedno ne veste ali je vaša posoda primerna, lahko njeno primernost ugotovite tudi s tem enostavnim trikom. Če se na dno posode prime magnet je posoda primerna, če pa se magnet ne prime pa posoda za indukcijo ni primerna.

Voda v posodi hitro zavre

Postavite posodo z vodo na indukcijsko kuhalno ploščo in nastavite najvišjo stopnjo kuhanja. Če je kuhalna plošča zaznala posodo, bi morala voda povreti zelo hitro. Čas segrevanja 1 litra vode na približno 100 °C naj bi bil okoli 3-4 minute.