Cenjene stranke obveščamo, da bo naše podjetje na lokaciji Stegne 31, dne 30. in 31. decembra, zaradi kolektivnega dopusta zaprto. Hvala za razumevanje. Vljudno vabljeni po praznikih.
Ob tej priložnostii vam želimo lepe božične in novoletne praznike ter zdravja in osebnega zadovoljstva ob prihajajočem novem letu.
27. april 2024
Ni važno, ali gradite novo hišo ali samo prenavljate kuhinjo.
Z nekaj preprostimi koraki vam bomo pomagali svetovati, na katere ključne elemente morate pomisliti pri načrtovanju vaše nove sanjske kuhinje.
Želimo, da bi bilo vaše načrtovanje ne samo lažje in manj stresno, temveč tudi zabavnejše.
Še bolj pomembno pa je, da bi sestavili funkcionalno, ob tem pa tudi na pogled lepo kuhinjo.
1. KORAK – ŽELJE
Zapišite si vse prednosti in slabosti sedanje kuhinje,
saj boste tako precej lažje uresničili vse želje pri sestavi svoje nove sanjske kuhinje.
2. KORAK – POSTAVITEV
Izberite postavitev kuhinje, ki se vašemu okusu in prostoru najbolj prilega.
Predstavljamo vam 5 najpogostejših kuhinjskih postavitev.
2a. ENOVRSTNA KUHINJA
Primernost: majhna ali srednje velika gospodinjstva ali,
če v kuhinji po večini dela samo ena oseba.
2b. ENOVRSTNA KUHINJA Z OTOKOM
Primernost: idealna za velike kuhinje, kjer pri pripravi hrane sodeluje tudi več ljudi.
Kuhinjski otok ponuja veliko prostora za druženje, pospravljanje in pripravo hrane.
2c. KUHINJA V OBLIKI ČRKE L
Primernost: najbolj priljubljena postavitev, ki omogoča vključitev
manjšega jedilnega prostora, manjši kuhinjski otok ali polotok.
2d. KUHINJA V OBLIKI ČRKE U
Primernost: omogoča optimalno izrabo prostora.
2e. DVOVRSTNA KUHINJA
Primernost: nudi predvsem dve dobri delovni površini in je primerna
tudi za manjše kuhinje, saj ne potrebuje veliko prostora.
Primerna za delo dveh oseb, pri čemer si obe delovni področji ne smeta
biti točno nasproti, saj le tako dve osebi lahko delata istočasno in se pri tem ne ovirata.
3. KORAK – MERITVE PROSTORA
Največ natančnosti bo potrebno pri merjenju prostora.
Le s pravilno izmerjenim prostorom boste dosegli želene rezultate.
3a. Izmerite razdaljo med stropom in tlemi, od stene do stene.
3b. Izmerite velikost vrat in oken, in njihovo oddaljenost od tal, sten in stropa.
Ne pozabite označiti, kje boste potrebovali prostor za njihovo odpiranje.
3c. Označite, kje se bodo nahajale vse vtičnice, radiatorji, stikala, priklopi za plin in vodo.
4. KORAK – KUHANJE
Premislite, kje bo kakšna naprava: hladilnik, zamrzovalnik, kuhalna plošča, napa, pomivalno korito, pečica, pomivalni stroj...
Nato pomislite, kako bi izgledalo vaše gibanje v kuhinji ob kuhanju vaše najljubše jedi? Se da kaj optimizirati pri postavitvi?
4a. VEDNO VSE NA SVOJEM MESTU
Najbolje je, da kuhinjske pripomočke shranjujete v predalu pri kuhališču, tako bo vedno vse na dosegu roke.
Za posodo predvidite globje predale. Da se prepričate, da česa ne bi pozabili, je najbolje, da naredite seznam pripomočkov,
ki jih uporabljate (ter tiste, ki si jih želite uporabljati v novi kuhinji) in v seznamu predvidite prostor, kamor bi spadali
ti pripomočki v novi kuhinji. Verjemite nam na besedo, da si lahko s tem prihranite marsikateri glavobol.
4b. PRIROČNOST
Za pripravo hrane predvidite dovolj široko področje, ki naj bo med kuhalno ploščo in pomivalnim koritom.
4c. ZAGOTOVITE SI ZANESLJIVO OSVETLITEV DELOVNEGA PROSTORA
Da boste pri pripravi jedi dobro videli in bili kar se da natančni, je osvetlitev ključnega pomena.
Svetlobna letev pod zgornjimi elementi je zelo dobra in popularna rešitev temnega dela kuhinje.
5. KORAK – SHRANJEVANJE
Kam boste shranjevali posodo, pribor in ostale pripomočke?
Za manj zmedenosti in lažjo orientacijo poskusite imeti posode,
ponve in pokrovke skupaj oz. v medsebojni bližini. Praktičnost je ključnega pomena.
5a. PREGLEDNOST
Preverite, katere moderne kuhinjske rešitve se uporabljajo zadnja leta in premislite,
kako bi to rešitev lahko uporabili v vaši novi kuhinji.
Npr. uporaba izvlečne shrambne omare vam omogoča dostop do kuhinjskih pripomočkov in začimb z obeh strani.
5b. IZRABA NEIZKORIŠČENIH PROSTOROV
Kako bi lahko le najbolje praktično izkoristili neizkoriščene prostore?
Stenski predali? Kotni elementi? Predali v podnožju kuhinjskih omaric?
Ponovno preverite, katere moderne kuhinjske rešitve se uporabljajo zadnja leta.
5c. NOTRANJOST PREDALOV PO MERI
Za čim večjo urejenost in preglednost predalov ni nujno, da vsak predal daste delati po meri.
Poceni rešitev so pregrade, s katerimi si lahko predale uredite po meri.
5d. POMIVALNI STROJ NA VIŠINI
Imate težave z bolečinami v predelu križa? Sklanjanje nad pomivalnim strojem zna biti sila neprijetno,
zato se da te nadloge rešiti s pomivalnim strojem na višini, tako kot so včasih vse pečice nameščali pod pult,
zadnja leta pa jih vse več namešča višje, da lahko jedi daste v pečico brez sklanjanja.
Če pa to ni možno, pa že obstajajo pomivalni stroji, ki imajo dvižni spodnji predal
(funkcija se pri pomivalnih strojih znamk AEG imenuje ComfortLift).
6. KORAK - POMIVALNO KORITO
Pomivalno korito je element v kuhinji, ki je najbolj na udaru.
Vroča voda, hladna voda, trdi keramični in kovinski elementi, ostre kovine, konstantna vlaga, vsakodnevna umazanija ...
Za več informacij pri izbiri najbolj idealnega korita za vašo kuhinjo kliknite TUKAJ.
7. KORAK – POMOČ IN INFORMACIJE
Na koga se lahko obrnete za pomoč in informacije? Klik, klik.
Pri izbiri načrtovalca vaše kuhinje ob ceni igra veliko vlogo tudi pomoč pri načrtovanju, nivo komunikacije in odzivnost načrtovalca samega.
Ob seznamu načrtovalcev, ki ga boste dobili v Googlu, je najbolje povprašati tudi vaše prijatelje ter družinske člane,
ki vam bodo najbolje povedali, kakšna sta bila odzivnost in nivo komunikacije ter pomoči na realnem primeru.
Seveda pa je za vas na voljo za načrtovanje kuhinje nas salon v Slovenj Gradcu, za svetovanje
ob nakupu bele tehnike pa se lahko oglasite v naših salonih v Ljubljani (Stegne 31) in Škofji Loki (Kidričeva cesta 75).
Z veseljem vam bomo pomagali.
Za konec pa vam v novi kuhinji želimo veliko kulinaričnih užitkov!
P.S. Če vam je na kateri sliki všeč kak artikel bele tehnike, nas kontaktirajte, da vam ga pomagamo najti.