Test odpornosti zračnih kanalov Cook proti ognju in vročini

Ko prenavljamo staro ali opremljamo novo kuhinjo, moramo misliti na veliko skritih elementov in dejavnikov. Vemo, da se v kuhinji vse vrti okoli kuhanja, zato so vsi elementi, ki so vključeni v sam proces kuhanja, ves čas zelo na udaru. Izpostavljeni so vlagi, umazaniji, udarcem in navsezadnje tudi vročini. Pri kuhanju se namreč ustvarijo visoke temperature in bistvenega pomena je, kaj naredimo z njimi. V veliko pomoč so nam pri tem kuhinjske nape, ki jih delimo na različne tipe:
pultne nape,
- otočne nape,
- stenske nape,
- stropne nape,
- vgradne nape,
- izvlečne nape,
- podvgradne nape,
- potopne nape in
- nape integrirane v kuhalno ploščo.

Ena možnost, da visoko temperaturo, ki se ustvari ob kuhanju, pustimo v prostoru in z njo sam prostor tudi ogrejemo (ter ga prečistimo z napo brez odvoda zraka). Lahko pa se odločimo za možnost, kjer zrak odvedemo na prosto. Pri slednji možnosti je seveda pomembno poudariti, da za odvod vročega zraka in pare na prosto potrebujemo zračne kanale, preko katerih bo zrak odveden na prosto. 

Poznamo različne tipe kanalov, ki služijo za neoviran pretok zraka:
Koleno je namenjeno neposredni priključitvi pravokotnih ali okroglih zračnih kanalov ustreznih dimenzij pod kotom 90°.
Spojka je namenjena neposredni priključitvi zračnih kanalov ustreznih dimenzij.
Pravokotni kanal je namenjen odvodu zraka iz prostora. Povezava večih kanalov je mogoča s povezovalnimi elementi ustreznih dimenzij.
Okrogli kanal je namenjen odvodu zraka iz prostora. Povezava večih kanalov je mogoča s povezovalnimi elementi ustreznega premera.
Reducirni nastavek je primeren, kadar je potrebno premer kanala zmanjšati. Če je le mogoče se poskušajte temu izogniti, saj se s tem poveča obremenitev motorja kuhinjske nape, poveča se tudi glasnost nape itd. V primeru, da druge rešitve ni je na voljo reducirka.
- Protipovratna loputa omogoča pretok zraka samo v eni smeri. Preprečuje uhajanje zraka iz objekta ali vdor zraka od zunaj nazaj v objekt, ko je kuhinjska napa izklopljena. Služi kot povezovalni element s pravokotnimi kanali ustreznih dimenzij.
Rešetka služi kot dekoracija in zaključni element odvoda zraka na fasadi. Ima lopute, ki preprečujejo uhajanje zraka iz prostora in vdor zraka od zunaj nazaj v objekt, ko je kuhinjska napa izklopljena.

Pri odvodu zraka na prosto se v bistvu odvajata vroč zrak ter para in zato je pomembno, da so materiali pri kanalih odporni na ta dva elementa. Materiali, iz katerih so zračni kanali narejeni, so lahko različni. Včasih so bile konstrukcije in cevi iz pocinkanega železa, zadnja leta pa so prezračevalne cevi za odvod zraka iz kuhinje največkrat iz plastike.

Poznamo več vrst plastike:
- Polivinilklorid (PVC) je najpogostejši material. Je najcenejši izmed ostalih plastičnih materialov, zelo enostaven za namestitev in se ne pokvari pod vplivom sončne svetlobe. Razpon temperatur, pod katerimi lahko material normalno opravlja svojo vlogo, je od 0 do +70°C (v skrajnih primerih do -20°C).
- Polietilen (PE), ki je prevlečen z antistatičnim sredstvom. Uporablja se lahko tudi na mrazu, saj so njegove delovne temperature od -40 do +80°C.
- Polipropilen (PP), ki je prevlečen z antistatičnim sredstvom. Na mrazu se ne uporablja, ker postane krhek, je pa zelo primeren za vroče prostore, saj je temperaturno območje polipropilena od 0 do 98°C.
- Fluoroplast (PVDF), ki je najbolj odporen na različne vplive. Lahko se ga vgradi v prostore z ekstremnimi temperaturami, saj prenese večji temperaturni razpon od vseh drugih materialov in sicer od -40 do +140°C.

Glavne prednosti plastičnih zračnih kanalov:
- lahkotnost (majhna teža, enostavnost transporta),
- kompatibilnost (velika možnost kombiniranja različnih profilov),
- trdnost (dolgo obdobje uporabe),
- gladkost (dober pretok, brez usedlin in dovzetnosti za korozivne procese),
- nizka raven hrupa in
- cenovna dostopnost.

Plastični materiali so prav tako neškodljivi za ljudi, odporni na UV sevanje, se medsebojno popolnoma zatesnijo, so enostavni in hitri za namestitev ter čiščenje in, kot veliko drugih materialov, zelo odporni na vlago. Ampak kot vsaka medalja, imajo tudi zračni kanali iz PVC materialov drugo stran, torej svoje slabosti. Glavna in najpomembnejša pomanjkljivost je nizka požarna odpornost, torej odpornost na vročino.

Vemo, da se zračni kanali lahko zelo segrejejo pri odvodu vročine, ki se ustvari pri kuhanju. Namreč, česar si resnično ne smemo privoščiti je, da vroč zrak pri odvodu zraka iz prostora zaneti požar. V ta namen smo za vas naredili primerjalni test različnih kanalov iz PVC materialov, kjer smo za lažjo predstavo zračne kanale neposredo izpostavili ognju in opazovali, kaj se zgodi. Za test smo uporabili kanale nižje kakovosti ter kanale znamke Cook, katere sami uporabljamo že vrsto let in katerim brezpogojno zaupamo, saj nas niso pustili na cedilu še nikoli.

Vse produkte zračnih kanalov Cook, ki smo jih opisali zgoraj, si lahko ogledate TUKAJ. V spodnjem videu pa si lahko pogledate primerjavo med že omenjenimi zračnimi kanali slabše kakovosti ter kanali Cook, ki so izjemno odporni proti ognju in vročini. Kot videno iz videa, lahko zračni kanal nižje kakovosti, čeprav je iz plastike, celo zagori. Zato je izjemno pomembno, da pri nakupu izberete zračni kanal višje kakovosti, ki je odporen na vročino in ogenj.

Vsi izdelki znamke Cook so izdelani iz PVC materialov in jih je mogoče reciklirati. Prav tako so narejeni v skladu z okoljskimi standardi REACH in RoHS za zaščito zdravja potrošnikov. Da so zračni kanali Cook res narejeni iz visokokakovostne plastike, vzdržljivi ter odporni na vročino in ogenj, lahko preverite v spodnjem videu: